Ademen onze kinderen zich ziek?

Kinderen en ademen

Op 14 maart 2018 is er de Belgische uitzending bij Pano met de titel
Ademen onze kinderen zich ziek?

Luchtverontreining is slecht voor onze gezondheid: van longaandoeningen zoals astma tot hart – en vaatziekten en zelfs de ontwikkeling van de hersenen.

Is de lucht op het platteland beter dan in de stad? Pano-reporter Ilse Van Lysebeth is enkele weken geleden verhuisd van Molenbeek naar Opwijk. Om verschillende redenen, maar ook op zoek naar schonere lucht voor haar vijfjarig zoontje Arno. Of is dat maar een naïeve gedachte van bezorgde ouders? De bewijzen dat luchtverontreiniging slecht is voor onze gezondheid stapelen zich op : van longaandoeningen zoals astma tot hart – en vaatziekten en zelfs de ontwikkeling van de hersenen. Zou verhuizen naar het platteland echt een effect hebben op een kind, en zouden we dat kunnen testen?

Die vraag doet wat wetenschappelijke wenkbrauwen omhooggaan. Ja, er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen die kunnen aantonen dat luchtverontreiniging schadelijk is voor onze kinderen: “We weten dat roken slecht is sinds de jaren ‘50, passief roken sinds de jaren ‘80 en nu weten we ook dat de lucht die we inademen een impact heeft op onze gezondheid’ zegt Tim Nawrot, professor aan de Universiteit Hasselt. “Vooral onze kinderen zijn extra kwetsbaar”, vult kinderarts Stijn Verhulst (UZA) aan. “Bij kinderen zijn alle organen nog in volle ontwikkeling en als daar een verstoorder binnenkomt zoals de uitlaatgassen van auto’s dan heeft dat een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind.”

Maar of dat alleen door een verhuis naar het platteland beter zou worden? Dat vinden sommige wetenschappers toch een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ilse gaat de uitdaging aan, ze zoekt het uit via een aantal verrassende experimenten bij de kinderen in Arno’s oude en nieuwe klas. Ze komt tot ontluisterende inzichten.

https://www.een.be/pano/ademen-onze-kinderen-zich-ziek