Ademen door de neus is beter!

Als je ademt door je mond dan maak je geen gebruik van die prachtige luchtfilter: je neus! Je mond is bedoeld om te praten en te eten. Je neus is er speciaal om door te ademen.

De neus 

  • verwarmt de lucht die je inademt: Dat is beter voor je longen.
  • maakt de inkomende lucht vochtig: Ook dit is goed voor de longblaasjes. Zo drogen je longen niet uit.
  • filtert de lucht: de neushaartjes en het slijm in de neus filteren de stofdeeltjes uit de lucht. Zo adem je schone lucht in.
  • voegt stikstof toe aan de lucht (NO): Stikstof doodt bacteriën. Zo blijven je luchtwegen mooi schoon.
  • communiceert met je middenrif: Zenuwen in je neusslijmvlies reageren op je ademcentrum en je middenrif. Zo houd je een regelmatige ademhaling in een goede cadans.
  • doseert de hoeveelheid lucht die je inademt: Zo adem je niet teveel lucht in.​ teveel lucht in je longen is niet goed. Lees meer hierover bij Gezond leren ademen

Teveel ademen door de mond geeft hyperventilatie​

Je maakt geen gebruik van de mooie en nuttige eigenschappen van de neus. Dat is echt zonde. Als de luchtwegen verdroogd en vervuild zijn, dan gaan ze steeds meer slijm produceren. Dit is een natuurlijke reactie om je te beschermen. Artsen proberen dit symptoom (slijmvorming) te bestrijden, bijvoorbeeld met pufjes. In feite onderbreek zo de beschermingsreactie van je eigen lichaam. Bovendien wordt de oorzaak niet aangepakt: Als je leert om door je neus te ademen pak je de oorzaak aan, en krijg je echt verbetering. Er zijn veel voorbeelden bekend van astma patienten die geen medicatie meer nodig hebben dankzij de Buteyko therapie. Lees meer bij Leer gezond ademen.