Invloed van bewerkt vlees op astma

Onderzoek over de invloed van bewerkt vlees op astma

In een studie van de Franse prospectieve EGEA, die aanving in de periode van 2003-2007 tot 2011-2013 zijn 971 proefpersonen waarvan 42% astma hadden, is gekeken wat de invloed was van het eten van bewerkt vlees. De deelnemers in de gemiddeld leeftijd van 43 jaar werden in groepen verdeeld op basis van het aantal porties bewerkt vlees per week (<1, 1-4 of ≥4 porties).  Het ging om de consumptie van rood vlees, en bewerkt vlees zoals worstjes, ham, salami en gedroogde worst. Ook werd de invloed van de BMI in de analyse meegenomen.

Verergering van de klachten

In de gemiddeld zeven jaren waarin de mensen gevolgd werden is er bij 20% van de astmapatiënten verslechtering van de ademhaling geconstateerd. En bij 76% van de mensen die meer dan 4 porties per week aten was er nog meer kans op verergering van de klachten.

Verhoging van BMI

De BMI body-mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. In het onderzoek bleek dat de BMI met 14% van invloed is op hoge inname van rood en bewerkt vlees. Dit in vergelijking met de mensen die minder dan 1 portie aten. De consumptie van rood, bewerkt vlees is zowel direct als indirect (via een verhoging van de BMI) van invloed op symptomen van astma.

Dr. Buteyko en voedingsadvies

Ook Dr. Buteyko heeft in het programma voedingsadviezen opgenomen. De invloed van voeding is persoonlijk te testen door middel van de controle pauze, die deel uit maakt van de ademtherapie.

Helaas hadden deze mensen nog niet gehoord van Buteyko ademtherapie en de resultaten daarvan, die de astma hadden kunnen reduceren of teniet doen.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27999171
Li Z, Rava M, [..], Varraso R. Cured meat intake is associated with worsening asthma symtoms. Thorax 2016 Dec 20