Ademen door de neus is beter!

Ademen door de neus is beter!

Als je ademt door je mond dan maak je geen gebruik van die prachtige luchtfilter: je neus! Je mond is bedoeld om te praten en te eten. Je neus is er speciaal om door te ademen.

De neus 

  • verwarmt de lucht die je inademt: Dat is beter voor je longen.
  • maakt de inkomende lucht vochtig: Ook dit is goed voor de longblaasjes. Zo drogen je longen niet uit.
  • filtert de lucht: de neushaartjes en het slijm in de neus filteren de stofdeeltjes uit de lucht. Zo adem je schone lucht in.
  • voegt stikstof toe aan de lucht (NO): Stikstof doodt bacteriën. Zo blijven je luchtwegen mooi schoon.
  • communiceert met je middenrif: Zenuwen in je neusslijmvlies reageren op je ademcentrum en je middenrif. Zo houd je een regelmatige ademhaling in een goede cadans.
  • doseert de hoeveelheid lucht die je inademt: Zo adem je niet teveel lucht in.​ teveel lucht in je longen is niet goed. Lees meer hierover bij Gezond leren ademen

Teveel ademen door de mond geeft hyperventilatie​

Je maakt geen gebruik van de mooie en nuttige eigenschappen van de neus. Dat is echt zonde. Als de luchtwegen verdroogd en vervuild zijn, dan gaan ze steeds meer slijm produceren. Dit is een natuurlijke reactie om je te beschermen. Artsen proberen dit symptoom (slijmvorming) te bestrijden, bijvoorbeeld met pufjes. In feite onderbreek zo de beschermingsreactie van je eigen lichaam. Bovendien wordt de oorzaak niet aangepakt: Als je leert om door je neus te ademen pak je de oorzaak aan, en krijg je echt verbetering. Er zijn veel voorbeelden bekend van astma patienten die geen medicatie meer nodig hebben dankzij de Buteyko therapie. Lees meer bij Leer gezond ademen.

Ademen onze kinderen zich ziek?

Kinderen en ademen

Op 14 maart 2018 is er de Belgische uitzending bij Pano met de titel
Ademen onze kinderen zich ziek?

Luchtverontreining is slecht voor onze gezondheid: van longaandoeningen zoals astma tot hart – en vaatziekten en zelfs de ontwikkeling van de hersenen.

Is de lucht op het platteland beter dan in de stad? Pano-reporter Ilse Van Lysebeth is enkele weken geleden verhuisd van Molenbeek naar Opwijk. Om verschillende redenen, maar ook op zoek naar schonere lucht voor haar vijfjarig zoontje Arno. Of is dat maar een naïeve gedachte van bezorgde ouders? De bewijzen dat luchtverontreiniging slecht is voor onze gezondheid stapelen zich op : van longaandoeningen zoals astma tot hart – en vaatziekten en zelfs de ontwikkeling van de hersenen. Zou verhuizen naar het platteland echt een effect hebben op een kind, en zouden we dat kunnen testen?

Die vraag doet wat wetenschappelijke wenkbrauwen omhooggaan. Ja, er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen die kunnen aantonen dat luchtverontreiniging schadelijk is voor onze kinderen: “We weten dat roken slecht is sinds de jaren ‘50, passief roken sinds de jaren ‘80 en nu weten we ook dat de lucht die we inademen een impact heeft op onze gezondheid’ zegt Tim Nawrot, professor aan de Universiteit Hasselt. “Vooral onze kinderen zijn extra kwetsbaar”, vult kinderarts Stijn Verhulst (UZA) aan. “Bij kinderen zijn alle organen nog in volle ontwikkeling en als daar een verstoorder binnenkomt zoals de uitlaatgassen van auto’s dan heeft dat een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind.”

Maar of dat alleen door een verhuis naar het platteland beter zou worden? Dat vinden sommige wetenschappers toch een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ilse gaat de uitdaging aan, ze zoekt het uit via een aantal verrassende experimenten bij de kinderen in Arno’s oude en nieuwe klas. Ze komt tot ontluisterende inzichten.

https://www.een.be/pano/ademen-onze-kinderen-zich-ziek

Invloed van bewerkt vlees op astma

Onderzoek over de invloed van bewerkt vlees op astma

In een studie van de Franse prospectieve EGEA, die aanving in de periode van 2003-2007 tot 2011-2013 zijn 971 proefpersonen waarvan 42% astma hadden, is gekeken wat de invloed was van het eten van bewerkt vlees. De deelnemers in de gemiddeld leeftijd van 43 jaar werden in groepen verdeeld op basis van het aantal porties bewerkt vlees per week (<1, 1-4 of ≥4 porties).  Het ging om de consumptie van rood vlees, en bewerkt vlees zoals worstjes, ham, salami en gedroogde worst. Ook werd de invloed van de BMI in de analyse meegenomen.

Verergering van de klachten

In de gemiddeld zeven jaren waarin de mensen gevolgd werden is er bij 20% van de astmapatiënten verslechtering van de ademhaling geconstateerd. En bij 76% van de mensen die meer dan 4 porties per week aten was er nog meer kans op verergering van de klachten.

Verhoging van BMI

De BMI body-mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft. De BMI wordt gebruikt om een indicatie te krijgen of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. In het onderzoek bleek dat de BMI met 14% van invloed is op hoge inname van rood en bewerkt vlees. Dit in vergelijking met de mensen die minder dan 1 portie aten. De consumptie van rood, bewerkt vlees is zowel direct als indirect (via een verhoging van de BMI) van invloed op symptomen van astma.

Dr. Buteyko en voedingsadvies

Ook Dr. Buteyko heeft in het programma voedingsadviezen opgenomen. De invloed van voeding is persoonlijk te testen door middel van de controle pauze, die deel uit maakt van de ademtherapie.

Helaas hadden deze mensen nog niet gehoord van Buteyko ademtherapie en de resultaten daarvan, die de astma hadden kunnen reduceren of teniet doen.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27999171
Li Z, Rava M, [..], Varraso R. Cured meat intake is associated with worsening asthma symtoms. Thorax 2016 Dec 20

 

Dr. Maurice Cottle “minstens 50% van de moderne kinderen ademt door de mond”

Dr. Maurice Cottle “minstens 50% van de moderne kinderen ademt door de mond”

De oprichter van de American Rhinological Society, Dr. Maurice Cottle, verklaarde dat de neus tenminste 30 functies vervult, maar dat minstens 50% van de moderne kinderen via de mond ademhaalt.

Waarom wordt de neus behandeld als een optioneel of overbodig aanhangsel?

Gebruik je neus!

Hier is een korte lijst van Dr. Maurice Cottle met de zeer belangrijke functies van de neus.
En daarmee het belang van de ademhaling door de neus.

1) Lucht die is ingeademd door de neus is verwarmd en bevochtigd, zodat hij de gevoelige luchtwegen niet irriteert.

2) Lucht die wordt uitgeademd door de neus absorbeert daarbij efficiënt vocht, waardoor uitdroging vermindert.

3) Lucht die via de neus wordt ingeademd, wordt gefilterd. Dat betekent: verdeeld over speciale structuren, de concha of turbinates. Dus alle deeltjes – allergenen, microben – blijven plakken aan de slijmvlieslaag van de luchtwegen, waar ze worden vernietigd door enzymen en gassen met anti- microbiële eigenschappen.

4) Neusademhaling bevordert een goede mondgezondheid. Mondademhaling veroorzaakt uitdroging van het tandvlees, verhoogt de zuurgraad in de mond en stimuleert zowel het ontstaan van gaatjes als van tandvleesaandoeningen.

5) Ademen door de neus bevordert een goede gezichtsontwikkeling bij kinderen en bevordert rechte tanden. Een gesloten mond, met de tong in de goede positie, dat is meestal in het dak van de mond, kan helpen de kaak voldoende te laten groeien om alle tanden op te nemen. 6) Nasale ademhaling helpt bij het verminderen van snurken en slaapapneu en zorgt voor een goede nachtrust.

7) Nasale ademhaling is goed voor hoofd- en nekstabiliteit en kracht. De tong is een zeer sterke spier wanneer die in het dak van de gesloten mond wordt gedrukt waardoor het hoofd in evenwicht blijft op de bovenkant van de nek.

8) Nasale ademhaling helpt om het ademhalingspatroon of het ritme in te stellen. Er zitten sensoren in de neusholte die niet alleen geuren in de omgeving detecteren, maar ook de temperatuur van de lucht en de luchttoevoer. De lucht wordt zo dus bewaakt. Ademen in koude lucht kan de ademhalingssnelheid verlagen, wat een goede aanpassing is om warm te blijven en om het bloed naar de extremiteiten te laten circuleren.

9) Mondademhalers hebben een lager CO2-gehalte in hun systemen, dus lagere zuurstof in hun cellen. Een laag CO2-niveau vernauwt de luchtwegen en de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar de weefsels afneemt en ook de overdracht van zuurstof uit het bloed naar de weefsels wordt verminderd.

10) Het gas stikstofmonoxide (NO) wordt gemaakt in de neusbijholten en zakt tijdens nasale ademhaling omlaag de longen in, waar het de zuurstofoverdracht naar de bloedstroom optimaliseert.

11) Nasale ademhaling stimuleert de juiste diafragmatische ademhaling. In plaats van de bovenste borstademhaling stimuleert deze de parasympatische “rust en herstel” in plaats van de “vecht of vlucht” -arm van het autonome zenuwstelsel.

Ja ik wil hier meer van weten.
En mijn gezondheid verbeteren of klachten voorkomen.

Neem dan deel aan een leerzame cursus en ademtechniek, die ook uw geest kalmeert.

 

 

Gebruikt uw benauwde kind ook aerosol?

Gebruikt uw benauwde kind ook aerosol?

Gebruikt uw benauwde kind ook aerosol?

In “Het belang van Limburg” van 21 oktober 2017 stond een bericht met de titel: Opgepast, aerosol schadelijk voor tanden kinderen. (Dit blijkt uit cijfers van het Onafhankelijk Ziekenfonds)

Aerosol en gaatjes in de tanden
Het blijkt dat 4 op de 10 kinderen jaarlijks minstens een maand aerosollen. Bij correct inhaleren komt dit rechtsstreeks in de keel terecht, maar dat lukt niet ieder kind. En dan komt er suiker in de mondholte terecht. Deze kinderen ademen ook meer door de mond, waardoor ze een drogere mond krijgen en het risico van gaatjes opnieuw toeneemt. Aldus professor Mondgezondheidswetenschappen aan de KULeuven Dominique Decklerck. De mond spoelen met water kan helpen. Sommigen experts beweren dat aerosols niet doeltreffend zijn, en dat ze een traumatiserend effect op kinderen kunnen hebben.

Buteyko therapie voor kinderen
Wat zou het fijn zijn als deze kinderen de Buteyko ademtherapie voor kinderen zou leren.
De Buteyko Methode dankt zijn naam aan een Russische longarts, professor Konstantin Buteyko. De Buteyko Methode is erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid, en wordt daar in ziekenhuizen gebruikt voor aandoeningen zoals astma, chronische bronchitis, allergieën, angina pectoris en longemfyseem.

Geen wonderpil
de Buteyko Methode is geen wonderpil waarmee binnen een paar dagen of weken alle problemen opgelost zijn. Dat kan ook niet met een methode die de oorzaken in plaats van de symptomen aanpakt. Het kost tijd en inzet om progressie te maken. Bij sommige kinderen kan dat snel gaan, terwijl anderen hard moeten werken om vooruitgang te zien.

Kindercursus
Voor kinderen is er een aparte kindercursus. Op speelse wijze wordt uitgelegd en geoefend hoe zij controle kunnen krijgen over de ademhaling. Begeleiding en aanwezigheid van ouders tijdens de cursus zorgt dat zij thuis begeleid kunnen worden. De theorie zal de ouder(s) ondersteunen in het hoe en waarom. Met een na traject en terugkom momenten kan het kind op een goede begeleiding rekenen. De technieken die je leert zijn volkomen veilig, mits je het programma volgt.

Meer weten? Interesse in een cursus, klik hier voor meer informatie

Bron: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20171021_03145247/opgepast-aerosol-schadelijk-voor-tanden-kinderen

CO2 is toch iets waar we vanaf willen?

CO2 is toch iets waar we vanaf willen?

In de media wordt veel gesproken over het belang van verlaging van CO2 uitstoot. Wetenschappers zijn het er onderling niet over eens. Er zijn wetenschappers die vertellen, er is geen CO2 probleem in de wereld, want juist hoe meer CO2 in de atmosfeer hoe meer groen, en het teveel aan CO2 in de lucht wordt opgenomen door de oceanen. Maar toch betalen veel bedrijven voor de CO2 uitstoot, en is dat terecht? Maar wat heeft CO2 met ademhalen van doen?

Zuurgraad

De zuurgraad van ons lichaam wordt ermee in balans gehouden. En onze cellen gaan de zuurgraad verhogen als er te weinig CO2 aanwezig is. Daarmee wordt de celstofwisseling verstoord in ons lichaam, en wordt ons immuunsysteem, ons hormoonstelsel en zenuwstelsel beïnvloed.

Spierweefsel

Wij hebben spierweefsel rond alle organen en bloedwaten, en CO2 ontspant glad spierweefsel. Bedenk wat er gebeurd als dit door een dalende CO2 – gehalte daalt, verkramping is dan het gevolg.

Hemoglobine

Hemoglobine in de rode bloedcellen wordt ook gestimuleert, om daarmee zuurstof aan de weefsels af te geven. Maar hemoglobine houdt zuurstof vast bij een te weinig aan CO2. We ervaren een tekort aan energie omdat de weefsels en cellen in ons lichaam te weinig zuurstof krijgen.

Leer wat een juiste ademhaling is

Een juiste Buteyko ademhalingtherapeut leert u voorkomen dat er te veel CO2 het lichaam uitgaat. En voordat er belastingheffing komt….. maar beter zorgen dat we er zelf gebruik van maken. Een juiste ademhaling houdt u gezond of brengt u gezondheid terug of grote verbeteringen bij ruwweg 150 aandoeningen.