Leer ook weer gezond ademen

Wat is een gezonde ademhaling? En hoe kan je dit weten en meten? De goed opgeleide Buteyko therapeut leert je op een goede manier te ademen. Daardoor krijg je meer energie en je klachten nemen af of gaan zelfs over!

Ademen als een muis: onhoorbaar en altijd door je neus

Buteyko adviseerde door de neus te ademen, zowel in- als uitademen. Dan adem je automatisch minder diep. Ook houdt de neus schadelijke stoffen tegen en maakt de neus ingeademde lucht vochtiger, wat fijn is voor de longen.

Stapsgewijs leren om minder diep te ademen
Veel mensen halen te diep adem. Ze krijgen daardoor allerlei klachten. de Russische fysioloog en arts professor Konstantin Buteyko deed in de vijftiger jaren onderzoek naar de ademhaling van zieke en gezonde mensen. Hij ontdekte dat mensen met astma, allergie, te hoge bloeddruk en andere zogenoemde welvaartsziekten meer lucht per minuut in- en uitademen dan in de fysiologie als norm wordt gesteld. Ze ademen in rust eigenlijk alsof ze aan het rennen zijn. Daardoor worden ze snel benauwd en kortademig. Buteyko ontwikkelde een methode waarin de ademhaling weer op orde komt. Stapsgewijs kun je leren om weer gezond te ademen.

Het Bohr effect
Als er een tekort aan kooldioxide in ons lichaam ontstaat, wordt de zuurstof slecht van onze bloedcellen gescheiden en komt moeilijk bij de cellen van onze organen terecht. In de fysiologie heet dit Bohr-effect. Deze fysiologische wet is aan het einde van de negentiende eeuw ontdekt door de Deense fysioloog Christian Bohr. Er ontstaat een paradoxale situatie wanneer ons bloed door de diepe ademhaling maximaal met zuurstof is verzadigd, maar de cellen van onze organen juist aan een tekort aan zuurstof lijden. Hoe sterker het tekort aan zuurstof is, des te dieper wil de mens ademen. Maar door de diepe ademhaling wordt het tekort aan zuurstof steeds sterker.

Een vicieuze cirkel van chronische hyperventilatie
Ons lichaam probeert ons vervolgens te redden: de neus raakt verstopt, in de neus ontstaan poliepen, de bronchi├źn raken vernauwd, er wordt slijm geproduceerd. Bij andere mensen vernauwen de bloedvaten zich en daardoor ontstaat een slechte doorbloeding. Dit alles met het doel het kooldioxidepeil in het lichaam weer omhoog te krijgen. Als de hyperventilatie verdwijnt, zijn deze aanpassingen voor het lichaam niet meer nodig. Veel symptomen van de meest voorkomende chronische aandoeningen zijn niets anders dan de beschermende reacties tegen chronische hyperventilatie. Een van deze aandoeningen is bronchiale astma.

Herken je dit bij jezelf? Adem je ook onrustig en te diep?

Misschien is de Buteyko cursus dan iets voor jou.