Wat is Buteyko ademtherapie?

De Russchische arts Konstantin Buteyko ontdekte een verschil in ademhaling van zieke en gezonde mensen. Door een diepe ademhaling verlaat veel kooldioxide (CO2) het lichaam. Dit leidt tot verkrampen. Buteyko ontwikkelde een methode die vele aandoeningen oplost of sterk verbetert.

Konstantin Buteyko

De Buteyko Methode is ontwikkeld door Konstantin Buteyko (1923-2003). Hij was een arts uit de Oekraïne die zijn hele leven in Rusland gewerkt heeft. In de 60-er jaren had Buteyko een eigen laboratorium, waar hij met een team van specialisten de relatie tussen ademhaling en gezondheid verder kon bestuderen.

Het laboratorium was uitgerust met (voor die tijd) zeer moderne apparatuur. Buteyko had op een gegeven Buteyko's Laboratoriunmmoment zelfs één van de eerste computers in Rusland.

Dankzij dit onderzoek was hij in staat een baanbrekende theorie op te stellen die duidelijk maakt waarom een verkeerde adem-haling een groot aantal ziektes (waaronder astma) veroorzaakt.

Ook heeft hij tijdens deze jaren een therapie ontwikkeld waarmee de ademhaling hersteld kan worden. Deze therapie maakt gebruik van speciale ademhalingsoefeningen.

Het westen

De Buteyko Methode is in 1991 naar het westen overgebracht en veel ontwikkelingen hebben daarna hier plaats gevonden. Het is bij het grote publiek vooral bekend als een “asthma cure”. Maar de therapie heeft ook vaak succes bij aanverwante ziektes zoals hooikoorts, eczeem, chronische vermoeidheid, chronische hyperventilatie, emfyseem, en hyperventilatie- of angstaanvallen. Er zijn in het westen meer dan 200 Buteyko Therapeuten.